Riddertoernooi Brederode 2019

Afgelopen weekend waren Die Luyden van 't Gelres Overkwartier te gast bij het Riddertoernooi Brederode (Santpoort-Zuid). In de schaduw van de prachtige ruïne van het kasteel Brederode werd op vrijdag het kampement (van bescheiden omvang opgebouwd). De Luyden van 't Gelres Overkwartier waren met 3 personen afgereisd. Eén van hen nam deel aan het boogschuttertoernooi.

Na een redelijk ,koele nacht volgde een werkelijk bloethete zaterdag. De zon scheen de gehele dag uitbundig en elk schaduwplekje werd gekoesterd. Voor sommige moesten er natte doeken doeken aan te pas komen om het hoofd koel te houden (en dat gold niet alleen voor de toernooi deelnemers. ;). De zondag was gelukkig een stuk koeler, dat was ook direct te merken aan de bezoekers aantallen. Vele mensen kozen voor een bezoek aan het toernooi i.p.v. het strand.

Het toernooi kende 3 onderdelen; de joust en vaardigheden te paard, een zwaardvecht toernooi en boogschutterstoernooi. De toernooien liepen in verschillende rondes over de 2 dagen door. Het mag niet onvermeld blijven dat onze boogschutter de 3de prijs mee naar het zuiden mocht nemen! Dit schept natuurlijk wel verplichtingen voor de volgende editie van het toernooi.!

Natuurlijk was er naast de deelname aan het toernooi voldoende ruimte om over de markt te struinen, vrienden te ontmoeten, vriendschappen aan te halen en te sluiten. Op maandag was het tijd om om te breken en zuidwaarts te keren.

Een heel groot compliment en een gemeend dank je wel aan de organisatie en de vrijwilligers die dit geweldige weekend mogelijk hebben gemaakt!

Foto's in het album "Riddertoernooi Brederode 2019"op onze Facebook pagina

        

Colin Kendal 2018

In het weekend van 7 en 8 april was een kleine delegatie van Levende Geschiedenis Limburg bij de 10de editie van het Colin Kendal toernooi in Aarschot.
Op vrijdag is het kampementje opgebouwd. Zaterdag na een stevig ontbijt met spek en ei, hebben we het parcours met leuke doelen en creatieve opstellingen geschoten. Dit alles onder een heerlijk zonnetje. Zondag was een herhaling van zetten inclusief het heerlijke weer.
Al met al een heel mooi weekend, helaas met weinig foto's. (album Colin Kendal 2018 op onze Facebook pagina)

 

Landen van Overmaas Toernooi

Afgelopen weekend waren we de Poorters van Tricht te gast bij Kasteel Hoensbroek voor het interne LGL toernooi. Het landen van Overmaas Toernooi.

We hebben het weekend doorgebracht in ons kampement wat we mochten opbouwen op de kasteelweide. Naast de gebruikelijke activiteiten in het kampement vochten de zwaardvechters en boogschutters onder elkaar ook uit wie de Landen van Overmaas trofee mee mocht nemen. Naast de boogschutters en zwaardvechters streden ook de ambachtslieden om een ere prijs.

De Poorters van Tricht hebben zeer goed gepresteerd op het interne toernooi en gingen met 2 van de 3 prijzen aan de haal (zie hier onder)

De prijzen van het (interne) Landen van Overmaas Toernooi werden als volgt verdeeld:
Zwaardvechters: Jeroen (Kruisvaarders der lage landen)
Boogschutters: Benoît (Pooters van Tricht)
Ambachten: Benoît (Poorters van Tricht)


Al moet ik zeggen dat, zeker bij de ambachten, eigenlijk iedereen een prijs verdiende!

Kortom wij hebben een heerlijk weekend gehad bij kasteel Hoensbroek!

Colin Kendall Toernooi 2016

Afgelopen weekend hebben de Poorters van Tricht, een van de groepen van Levende Geschiedenis Limburg deelgenomen aan het Colin Kendall toernooi.
 
Wat ons betreft een fantastisch weekend met veel lol, lekker eten en weerzien met oude bekenden en kennis gemaakt met nieuwe mensen.
Het weer hielp natuurlijk ook mee aan een geslaagd evenement. Op vrijdag namiddag werd het kamp opgebouwd in vergelijking met het afgelopen jaar een hele grote stap voorwaarts. Meer tenten de luifel en niet te vergeten meer deelnemers.
Zaterdag was de eerste dag van het toernooi, voor de schutters stond een "3D" op het programma en werd besloten ook onderling een competitie te houden, een badge voor de winnaar over twee dagen. Max stond zijn mannetje in het zwaardvecht toernooi en geloof me dat ging er best ruig aan toe! Dus alle respect voor Max in deze! Onze zwaardtrainer was een van de marshals bij het toernooi en mocht het allemaal, mede, in goede banen leiden, geen kattenpis!
Het avond eten kwam uit het receptenboek van onze zwaardtrainer en was een stoofpot die erug lekker was!
 
Zondag was een herhaling van zetten voor de schutters en Max mocht ook weer vol aan de bak. De over all winnaar bij de schutters was Benoît na en spannende shoot off tussen hem, Jelle en Willem.
 
Willem mocht ook bij de reguliere prijsuitreiking een prijs in ontvangst nemen.
 
Nadat we gezamenlijk de boel weer hebben opgeruimd en onze deelnemers badges in ontvangst hebben genomen is iedereen moe maar tevreden naar huis teruggekeerd!
 
Wij gaan er volgend jaar zeker weer bij zijn! Hopelijk dan met een eigen team voor het zwaardvechters toernooi!
 
 
 
 
 
Op de openbare facebookpagina van Levende Geschiedenis Limburg staan nog meer foto’s.

Azincourt 1415-2015

28-07-2015

Zo nadat de meeste natte spullen zijn gedroogd het staalwerk ontroest is en in het vet staat, is het dan toch tijd om al even kort wat te schrijven over de veldtocht van de Compagnie Landen van Overmaas naar Azincourt-Frankrijk.

Zoals al eerder hier is gepubliceerd is de Compagnie opgetrokken naar Azincourt (24-07 t/m 26-07). In tegenstelling tot wat verwacht mocht worden heeft de Compagnie zich aangesloten bij het leger van Henri V en hebben niet zoals hun heer de Hertog van Brabant de Franse kant gekozen.

Naar een voorspoedige reis heeft de Compagnie zijn tenten opgeslagen te Azincourt, jawel aan de Franse zijde....

Vrijdag stond in het teken van de repetities voor de Big Shoot en de re-enactment van de slag, zoals die 600 geleden werd geleverd.

Zaterdag en Zondag waren de dagen dat het gebeurde, eerst om 13:00 de Big Shoot en later op de dag, 17:00 de slag. Zelf het weer hield zich aan de geschiedenis, want net als 600 jaar geleden ( vrijdag 25 Oktober 1415 , Saint Crispin's Day) was het regen wat de klok sloeg. Dit weerhield de aanwezige re-enactors (350) en ongeveer 180 schutters er niet van om een geweldig evenement neer te zetten. Het is haast onmogelijk de ervaring en de gevoelens op papier te zetten. Het was werkelijk immens! Iedereen zat erg goed in zijn rol en ook dat droeg bij aan het beleven van de slag. Inclusief een speech van Henri V en de Sir Thomas Erpingham, die het commando over de schutters voerde.
De Compagnie was ingedeeld op de linkerflank van de Engelse en heeft naam en faam verworven op het slagveld. De slag verliep volgens het opgestelde scenario wat recht deed aan de oorspronkelijk slag. (het voert te ver om de slag te gaan beschrijven, op het net is voldoende te vinden over de slag, voor hen die het interesseert).
Ook de Big Shoot was een geweldige ervaring! Zelfs met "maar" 180 schutters was de ervaring reusachtig! Je kon je zomaar voorstellen hoe het geweest moet zijn als 7000 schutters een volley schieten!

Nogmaals het is gewoon onmogelijk de ervaring zo op te schrijven dat je een idee krijgt hoe het geweest is om deel te mogen nemen aan zo'n mooi evenement! Het zal moeilijk worden dit te overtreffen of zelfs te evenaren.

Foto's: Natuurlijk! Er zijn er echt heel veel gemaakt, je ziet ze al over al opduiken op het net. Op de Facebook pagina van Levende Geschiedenis Limburg vindt je onder het album Azincourt een selectie.

Zo dat was mijn relaas voor zover. Ik wil dan ook afsluiten met de kreet van het weekend:

For Harry, England and St, George !!!!!