Azincourt 1415-2015

28-07-2015

Zo nadat de meeste natte spullen zijn gedroogd het staalwerk ontroest is en in het vet staat, is het dan toch tijd om al even kort wat te schrijven over de veldtocht van de Compagnie Landen van Overmaas naar Azincourt-Frankrijk.

Zoals al eerder hier is gepubliceerd is de Compagnie opgetrokken naar Azincourt (24-07 t/m 26-07). In tegenstelling tot wat verwacht mocht worden heeft de Compagnie zich aangesloten bij het leger van Henri V en hebben niet zoals hun heer de Hertog van Brabant de Franse kant gekozen.

Naar een voorspoedige reis heeft de Compagnie zijn tenten opgeslagen te Azincourt, jawel aan de Franse zijde....

Vrijdag stond in het teken van de repetities voor de Big Shoot en de re-enactment van de slag, zoals die 600 geleden werd geleverd.

Zaterdag en Zondag waren de dagen dat het gebeurde, eerst om 13:00 de Big Shoot en later op de dag, 17:00 de slag. Zelf het weer hield zich aan de geschiedenis, want net als 600 jaar geleden ( vrijdag 25 Oktober 1415 , Saint Crispin's Day) was het regen wat de klok sloeg. Dit weerhield de aanwezige re-enactors (350) en ongeveer 180 schutters er niet van om een geweldig evenement neer te zetten. Het is haast onmogelijk de ervaring en de gevoelens op papier te zetten. Het was werkelijk immens! Iedereen zat erg goed in zijn rol en ook dat droeg bij aan het beleven van de slag. Inclusief een speech van Henri V en de Sir Thomas Erpingham, die het commando over de schutters voerde.
De Compagnie was ingedeeld op de linkerflank van de Engelse en heeft naam en faam verworven op het slagveld. De slag verliep volgens het opgestelde scenario wat recht deed aan de oorspronkelijk slag. (het voert te ver om de slag te gaan beschrijven, op het net is voldoende te vinden over de slag, voor hen die het interesseert).
Ook de Big Shoot was een geweldige ervaring! Zelfs met "maar" 180 schutters was de ervaring reusachtig! Je kon je zomaar voorstellen hoe het geweest moet zijn als 7000 schutters een volley schieten!

Nogmaals het is gewoon onmogelijk de ervaring zo op te schrijven dat je een idee krijgt hoe het geweest is om deel te mogen nemen aan zo'n mooi evenement! Het zal moeilijk worden dit te overtreffen of zelfs te evenaren.

Foto's: Natuurlijk! Er zijn er echt heel veel gemaakt, je ziet ze al over al opduiken op het net. Op de Facebook pagina van Levende Geschiedenis Limburg vindt je onder het album Azincourt een selectie.

Zo dat was mijn relaas voor zover. Ik wil dan ook afsluiten met de kreet van het weekend:

For Harry, England and St, George !!!!!