Nieuw bestuur LGL

Nadat John en Chantal afscheid hebben genomen als bestuurders en twee nieuwe bestuurders zijn toegetreden, is de rollen verdeling als volgt:
voorzitter: Victor van Zutphen
secretaris: Jorgen Dohmen
penningmeester: Johan Wulms
lid: Jelle Massant
Lid: Jules Sweelssen

In een eerste meeting is gesproken over de weg die wij met de LGL in willen slaan. Het is de bedoeling daar in de komend ALV bij stil te staan. Wij mikken er op die in februari 2018 te houden. Het kan geen kwaad om een paar hoofdpunten alvast te benoemen. Wij willen de nadruk er op leggen dat wij in de eerste plaats lid zijn van de LGL en vervolgens van een subgroep. Voor de LGL menen wij dat het goed is minimum-eisen te stellen aan de kleding, gebruiksvoorwerpen en uitrusting. Dit betref vooral het uiterlijk voorkomen met een redelijke termijn om er aan te voldoen. Dit komt de uitstraling van de vereniging ten goede.

Dit zal de uitdaging voor de komende periode worden, voor de leden is in het afgeschermde gedeelte van de site onder de documenten het stuk "Basis Uitrusting"te vinden met daar in meer specifiek uitgelegd waar het om gaat.

Verder zullen we zoals gebruikelijk de eerste zondagen van de maand door gaan met de bijeenkomsten op Kasteel Montfort. Er wordt nog bekeken of een winterstop noodzakelijk is.

Pinksteren op Kateel Montfort, dag van het kasteel

Gisteren en vandaag was Levende Geschiedenis Limburg te gast bij Kasteel Montfort. Gisteren voor onze reguliere bijeenkomst, vandaag voor de dag van het kasteel. We hebben een paar mooie dagen mogen beleven, natuurlijk speelde het fantastische weer hierbij een rol maar dat was zeker niet het enige.

Naast de groepen die op onze maandelijkse bijeenkomst er zijn hadden we deze dagen ook gezelschap van de leden van de sport tak van de vereniging; Historisch Schermgilde Limburg. Zij verzorgden diverse demonstraties van hun sport HEMA (Historical European Martial Art). ook kon het publiek middels korte workshopjes even ruiken aan de sport.

Naast bovenstaande waren de "normale" zaken ook weer te zien; koken van een middeleeuws potje, bandweven, manden vlechten, zwaardvechtdemo's etc.

We hopen jullie weer te zien op een van de volgende bijeenkomsten of jullie te mogen verwelkomen in ons kampement bij Middeleeuws Montfort op 15 en 16 juli.

Of wellicht wilt u eens wat meer zien, of een proefles meedoen bij het Historisch Schermgilde Limburg. Zij trainen elke woensdag avond van 19:30-21:30 in de Gymzaal aan de Gounodstraat in Geleen.

Foto's zijn te zien in het album " Pinksteren op Montfort"

 

 

Bijeenkomst 4 september 2016

Vandaag 4-9-2016, waren we met Levende Geschiedenis Limburg weer te gast op Kasteel Montfort ( https://www.facebook.com/pages/Kasteel-Montfort/405795889472930) zoals elke eerste zondag van de maand.
 
Het begon, weer technisch, niet heel geweldig. We kregen een paar serieuze hoosbuien over ons heen. Zowaar vergezeld van een klapje onweer. Gelukkig hadden Helga en Maurice de balzaal, herstel tent meegenomen zodat er niemand om onderdak verlegen zat. Gaande de dag brak het weer open en hebben we de middag genoten in het zonnetje. Voordeel was ook dat eigenlijk alles aan het einde van de dag droog ingepakt kon worden. We mochten vandaag ook een aantal gasten verwelkomen, die we graag vaker hopen te ontmoeten.
 
De lunch was naast de standaard broodmaaltijd, met kaas, worst en een eitje. Uitgebreid met een spinaziesoep (dank aan Helga). Ik deel uw gevoel lezer, spinaziesoep? Maar geloof me hij was heerlijk!!!! Echt een aanrader, en een absolute verdiende plaats in het recepten boek van de vereniging.
 
Naast dat er gekookt werd waren er nog genoeg andere dingen te zien. Er werd mandgevlochten van wilgenteen, er werd maliën gemaakt (een monniken werk), er werd onderhoud gepleegd aan de uitrusting enz.
Natuurlijk hebben de boogschutters hun vaardigheden getraind en ook de Vikingen, met name hebben aan hun skills gewerkt.
 
Al met al een zeer geslaagde bijeenkomst, zie ook de foto's in het album van deze dag.
 
ZWAARDVECHTEN ALS SPORT
Lijkt zwaardvechten je een leuke sport? Kom dan een keer langs op de HEMA (Historical European Martial Arts) training van het Historisch Schermgilde Limburg (LGL dochter) deze groep traint elke woensdag van 19:30-21:30 in de gymzaal aan de Gounodstraat in Geleen.
 
 
 
 

Eynder |Winter Festijn 2016

26 en 27 december was Levende Geschiedenis Limburg weer van de partij op het Eynder Winter Festijn. Traditioneel, mogen we langzaam zeggen, het laatste evenement van het jaar. Dit jaar hadden we naast de leden nog een aantal gasten, waaronder Marcel van Den Olde Nyver.

Naast het kampement verzorgde LGL ook de boogbaan en het showgevecht rondom het thema in het Eynderrijk van Snow white and the Huntsman.

Daar een foto meer zegt als duizend woorden, in het album EWF 2016 op onze facebookpagina de nodige foto's, die ongetwijfeld in loop van de dagen nog verder worden aangevuld.

Verder willen we iedereen van de organisatie bedanken en natuurlijk ook onze leden en gasten. Een speciale dank je wel aan de opbouwers en opruimers.

 

Weekendje Hoensbroek Landen van Overmaas Toenooi

Weekendje Hoensbroek Landen van Overmaas Toenooi

Afgelopen weekend waren we met Levende Geschiedenis Limburg te gast bij Kasteel Hoensbroek. We willen het kasteel natuurlijk graag bedanken voor de gastvrije ontvangst!

We hebben het weekend doorgebracht in ons kampement wat we mochten opbouwen op de kasteel weide. Naast de gebruikelijke activiteiten in het kampement vochten de zwaardvechters en boogschutters onder elkaar ook uit wie de Landen van Overmaas troffee mee mocht nemen. Naast de boogschutters en zwaardvechters streden ook de ambachts lieden om een ere prijs.

Ook waren we bijzonder blij enkele leden van het Thomas Gilde te mogen verwelkomen las onze gast. Zij hielden zich bezig met houtbewerking, wat tot een ware kunst werd verheven en er werd een wand tapijt geborduurd, als je ziet hoeveel werk daar in gestoken wordt kijk je in eens heel anders aan tegen de kleden die je in de diverse musea kunt bewonderen!

De prijzen van het (interne) Landen van Overmaas Toernooi werden als volgt verdeeld:
Zwaardvechters: Jeroen
Boogschutters: Benoît
Ambachten: Benoît
Al moet ik zeggen dat, zeker bij de ambachten, eigenlijk iedereen een prijs verdiende!

Kortom wij hebben een heerlijk weekend gehad bij kasteel Hoensbroek!