Een mooi startblok is de website van The Company of Saynte George.
Ze hebben op hun website zelfs een paar prachtige kledinggidsen, zowel voor dames alsook voor heren.

Houd er wel rekening mee dat ze zich wel iets verderop op de tijdsladder bevinden en onze mode op hun noviteiten toch wel 50 jaar kan achterlopen. Ook hier weer het advies om evengoed iets verder te kijken dan ‘monkey see - monkey do’.

 

Kleding geschiedenis vanuit een Deens perspectief. Je vindt op deze site nog meer. Zet je potten en pannen maar al alvast klaar.

 

1400-1409 • Een tijdlijn door de mode die toen het ding was.

 

Het is ook goed om achteruit te kijken. De mode van iets langer terug, weergegeven op het blog van Deventer Burgerscap. Zeker voor degene die in onze tijdsperiode meer richting de 14de eeuw zitten een schat aan informatie.
 

We springen even over naar Cardiff Castle Garrison. Hun aandachtspunt is het alledaagse leven op het hoogtepunt van de Honderdjarige Oorlog, c. 1350-70.

 

Het overzicht achter de volgende link is een beetje oppassen. Er staat ook kleding bij buiten ons bereik.

 

De Bibliotheek van House Greydragon mag je ook eventjes doorzoeken. Zeker omdat deze een heel stuk verder gaat dan het verwerken en dragen van stof.

Werkplaats van de kleermaker

 

Een andere springplank in het diepe is het websiteblog van Historical textiles. Ze beschrijven zichzelf als twee textiel gekkies en hebben hun sporen in de wereld van textiel, musea en re-enactment dubbel en dwars verdient. Doordat hun site een blog is kost het soms enige moeite precies te vinden wat je zoekt. Neem anders een rustig moment en zwem eens op je gemak door hun thema’s. Sla vooral de foto’s niet over – die vertellen vaak meer dan de bekende 1000 woorden. Via hun site ben je ook weer zo op facebook en pinterest (Amica Südstrom, Maria Neijman) om de avonturen vanuit daar te bezoeken.

Historical textiles bij Middelaldercenter in Denemarken.

Als je op zoek bent naar een echte professional dichter bij huis, kijk dan een bij Het Atelier van Toen.
De website is summier maar vooral op haar facebook staan vele detailfoto’s waar je als handige doe-het-zelver de kneepjes van het vak kunt afkijken.

 

In de aanloop naar ‘onze’ 15e eeuw mag je ook nog even halt houden en een blik werpen rond 1350. Living History-Verein ‘14. Jahrhundert legt met re-enactors uit Oostenrijk en Duitsland de nadruk op het dagelijkse leven van eenvoudige burgers en werklui. In onze facebookgroep staan ook al een paar smakelijke links naar hun kookboek.

 

En ook in Italië zaten ze niet stil

Kijk maar eens op je gemak rond op de website van Famaleonis Ricostruzione Storica. Maar ga eerst stevig in je stoel zitten. Gordels om!

Op Medievalists.net is ook een heleboel te vinden.

 

Zwaard

Een korte uitleg over de Oakeshott typologie.