We hebben een overzicht samengesteld van winkels, kraampjes en websites waarmee we goede ervaringen hebben. Dit is helaas géén garantie dat je direct slaagt. Het beste kun je uitleggen wat je zoekt en vertellen hoe je het gaat gebruiken. Wat je doel is. Vraag hen gewoon de kleren van het lijf.

Stoffen

 1. A Seylem Turul
  Heeft prima stoffen. Met natuurlijke kleurstoffen geverfd in een op houtvuur gestookte ketel. A Seylem Turul heeft nu ook handgewoven wol in het assortiment. Vaak te vinden op de re-enactmentmarkten maar ook op facebook. A Seylem Turul staat trouwens voor 'De zijden valk'.

 2. Skapa Crafts
  Van begin mei tot half september reizen zij vaak te vinden op re-enactment markten en festivals. Zij maken ook kleding op maat en verkopen prima stoffen - vaak met kleuradvies of andere tips. (Als je bij Skapa op hun Nieuws-pagina doorbladert kom je weer een berg info tegen - ja, het houdt nooit op.)

 3. Faser Haus
  Aanbod van diverse stoffen en kleur middelen. Het aanbod kan erg verschillen dus regelmatig kijken is het devies. Polle is ook altijd bereid je te helpen met de stof keuze.

 4. Actief Stoffen
  Bij wol even opletten*: De loden wol is vaak gebreid. En dat deed men toen nog niet. Hoewel je dat bij deze opgeruwde stof op het oog niet ziet weet je het zelf wel. Als je zo correct mogelijk wilt gaan kan dat een bijtertje zijn.

 5. Classic Fabrics
  Dezelfde stoffenkenner van A Seylem Turul maar dan geverfd zonder de natuurlijke materialen. Daardoor hangt er een lager prijskaartje aan.

 6. Naturtuche
  Veelal machinaal geproduceerde en chemisch geverfde stoffen. De kwaliteit is echter prima in orde.

 7. Driessens Stoffen
  Een prima leverancier voor linnen in allerlei kleuren met een mooie kwaliteit tegen een zeer redelijke prijs.
  De wol is echter veel met synthetisch of gebreid.

 8. Historical Fabric
  Overzicht met advies welke stof per periode en kledingstuk. Ze hebben zelfs dikke geïmpregneerde wol voor een prachtige vikingtent.

 9. Mittelalterliche Stoffe | Der Stoffdealer
  Prima stoffen waaronder geweven loden.

*Dit geldt bij alle stoffenwinkels

 

Leer

 1. Lederhandel Berten-Seijnhaeve
  Veel keuze, natuurlijk gelooid leer, huiden, perkament en leerbewerkingsgereedschap. Je kunt de winkel bezoeken in Zonhoven en rondstruinen tussen het uitgebreide assortiment.

 2. Leer en Meer ’s-Hertogenbosch
  Ook hier is er naast de webshop ook een bezoek aan de winkel in Den Bosch mogelijk.

 3. Lederhandel Echt Leer
  Iets verder uit de buurt voor een bezoek aan de winkel, maar ze staan door het jaar heen ook op markten en evenementen.

 

Meer

Over het algemeen staan er in dit overzicht zo min mogelijk webwinkels van het kaliber Celtic Webmerchant, Battle Merchant of Dragonheart. De belangrijkste reden daarvoor is dat er best vaak verkeerde informatie bij de producten staat. Ga vooral nooit klakkeloos af op wat de (web)winkels je op de mouw willen spelden - zij verkopen graag, en soms is dat kletskoek en klinkklare onzin. Ook daar kun je eigenlijk net als in een fysiek kraampje uitleggen wat je gaat doen en vragen naar het naadje van de kous. Ga bij het aanschaffen van je spullen niet over één nacht ijs, maar kijk verder dan je neus lang is. Kijken wat anderen dragen en vooral vragen naar het hoe en wat. 

Vandaar nog een keer de herhaling van het gouden advies: vraag advies voordat je iets koopt of ergens honderden uren werk in steekt.

 

 1. reenactment-bedarf
  Deze heeft meer, maar staat hier vooral voor de schoenen.

 2. Merchant Of Menace
  Deze winkel lijkt wel een uit de hand gelopen hobby, ook hier weer: schoenen.

 3. Speerbijter
  Een re-enactmentgezin dat je ook tegen kunt komen op allerlei markten.
  Hun kraam valt vooral op door de kleurrijke garens, zijden sjaals en beenwikkels.

 4. truehistoryshop.com
  Van armband tot zwaard.
  Ook voor stof aan de meter en zelfs hoeden. Of een hele mooie tent. 

 5. Spa-uitgevers
  Een boekhandel gespecialiseerd in geschiedenis en archeologie. Hebben ook een afdeling levende geschiedenis.

 6. Pera Peris
  Een leuke website die vooral groot is in het kleinere spul. Maar ook bij deze is het oppassen geblazen. Een deel van hun doelgroep is, net als bij Celtic Webmerchant, de reguliere LARP enthousiasteling.