Schlacht um Kloster Graefenthal

In het weekeinde van 14 t/m 16 september was een delegatie van zes personen van "die luyden van Gelres Overkwartier", de laat-middeleeuwse subgroep van onze vereniging, present bij het evenement Schlacht um Kloster Graefenthal, in Goch (Du). Vrijdag werd het kampement opgebouwd. De zaterdag stond in het teken van handwerk. Er moesten nog lucetgaten worden gemaakt en zomen in een hemd vastgezet. Toch was er nog ruimte voor luim en jolijt. Zo bleek het molenspel (nine mens Morris) voor het hele gezelschap amusant. Een speelster die het voor het eerst deed, ondanks de waarschuwing dat het een heeeel frustrerend spel is, liet dit luid blijken, tot groot plezier van de rest.

Onze beide zwaardvechters waren ingedeeld bij de troepen van Bourgondië. Dat was voor het eerst. Toch wel practisch om bij Gelre aangesloten te zijn, omdat de ene heer van Gelre vóór Bourgondië was en de andere tégen. Wij zijn historisch gezien heel flexibel ;-) . De slag verliep heel sportief. Hoewel het goed weer was, was het niet zoals in mei boven de 30 graden. Kortom het was lekker afzien maar niet te zwaar. Helemaal luxe was het natuurlijk om na gedane zaken in het kampement (dat dicht bij het slagveld lag) neer te kunnen zakken, het ijzerwerk uit- en af te kunnen gooien, een pot bier te vatten en rustig te wachten tot het eten op tafel komt. De 'achterblijvers' hadden immers in de tussentijd een heerlijke hap bereid. Wij hebben daar beide dagen van kunnen genieten.

Zondag was het weer bijkans nog fraaier. Na een kalme start hebben de zwaardvechters de ochtend gebruikt om techniek oefeningen te toen, afgesloten met het doornemen van de demo. Hierbij gebruikten wij in eerste instantie nylon trainingszwaarden en tot slot ijzer (dat klinkt een stuk spannender). Een en ander onder belangstellend toezicht van nieuwsgierig publiek. Toen wij ons later meldden bij het verzamelpunt voor de veldslag, werd ik nog aangesproken door een Duitse re-enactor. Hij vond het er heel goed uizien en vond het fraai om te zien dat wij de Duits school beoefenden! We zijn dus op de goede weg. Ook vond hij onze nylon oefenzwaarden er zeer goed uitzien. Met zo een opsteker ga je toch met een brede glimlach het slagveld op!

We hebben allemaal weer veel bekenden gezien en gesproken. Onderling was de sfeer om te snijden; zó dik waren de lachsalvo's. We hebben een prachtig weekeinde in de 15e eeuw gehad.