Na een lange periode van nagenoeg geen “live” bijeenkomsten evenementen mochten we het eerste weekend van september een 2 daagse bijeenkomst houden. We hebben samen met enkele gasten een Viking kampement (Vikingen van Ascloha) en een vroeg 15de eeuws kampement (Die Luyden van het Gelres Overkwartier) opgezet in de wei naast het kasteel (met dank aan Sjaak).
Op vrijdag werd begonnen met de opbouw van de twee kampen en het bepalen waar de boogbaan opgezet kon worden. Dit was tevens de plaats waar de strijders hun demo’s konden geven. Het kampement opbouwen moest natuurlijk wel gedaan worden met inachtneming van de geldende Corona maatregelen. Dit resulteerde in ruim opgezette kampen. Tegen de avond stonden de beide kampementen in volle glorie. Het Viking kamp was zelf voorzien van een afscheiding met poort! Nieuw waren de borden die vertelde welk kampement bezocht werd. De avond werd gebruikt om onder het genot van een drankje bij te praten met elkaar en onze gasten.
 
Zaterdag werd gestart met de ochtend bijeenkomst om de dag door te spreken en planning voor de demo’s te maken. De activiteiten in het kampement waren divers; er werd gekookt, pijlen gemaakt, leer bewerkt, hout bewerkt, kleding hersteld enz. Bezoekers werden bijgepraat over deze activiteiten. Naast deze gebruikelijke activiteiten waren er de vernieuwde demo’s van de strijders en (kruisboog)schutters. Ook was er sprake van een mogelijk ritueel offer bij de Vikingen van een verdwaalde tijdreiziger. Een van de hoogte punten was wel het bezoek van de Hertog van Gelre en zijn schildknaap, of was het een heraut (gezien de Bourgondische livery). De hertog demonstreerde ook nog zijn vaardigheden met het zwaard te paard, door een appel doormidden te hakken die op de helm van een dappere vrijwilliger stond. De avond werd gevuld met spel, drank, verhalen en wat niet al meer zij.
 
Zondag ochtend werd opgeluisterd met gregoriaans gezang uit een magisch kastje. Bij gebrek aan een geestelijke die voor ons zielenheil kon zorgen was dat het best haalbare (in elk geval voor de Luyden van Gelre). Verder was de dag een herhaling van zetten van de zaterdag, helaas was de hertog van Gelre niet meer in de gelegenheid ons te bezoeken.
Het weekend is werkelijk voorbij gevlogen alle deelnemers waren het er roerend over eens dat het een geweldig weekend was geweest na al deze maanden van rust. We hopen het komende seizoen 2022 weer meer evenementen te kunnen bezoeken. Daarnaast zien we jullie natuurlijk graag op onze maandelijkse bijeenkomsten elke eerste zondag van de maand bij Kasteel Montfort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Op de facebookpagina staat een uitgebreid fotoalbum