Middeleeuws Montfort 2022 is geweest, het is voorbij en heeft een bijzonder goede indruk nagelaten. Op de vrijdag voorafgaand aan het evenement druppelden onze deelnemers binnen. Het kampement bleek op een andere plek gesitueerd te zijn dan oorspronkelijk gepland. Gelukkig paste ons tentenplan daar nog keurig in. Na enig gepalaver over de plaats van de luifels, stond het kampement dan ook aan het eind van de dag. De avond werd doorgebracht met het middeleeuwse dobbelspel ‘huis van fortuyn’, en een kom wijn (iets meer dan één kom). Dat stond weer garant voor veel luim en jolijt!
Op zaterdag barstte het evenement los. Het in grote getale toegestroomde publiek werd in groepjes binnen gelaten en onthaald op trompetgeschal en een klein optreden met Reinoud IV, hertog van Gelre, en enkele burgers. Dit eindigde telkens met een liedje met op het einde “tralalala”. Wij zaten op gehoorsafstand....😉😳
Om 12.00 uur stonden de (kruis)boogschutters (waaronder leden van ons) paraat voor een oefening/demonstratie op het slagveld. Om 13.00 uur werd daar met kanonnen geschoten. Om 14.00 uur lieten ruiters hun vaardigheden zien met lans, speer, zwaard en paard. Om 15.00 uur traden de troepen in het veld voor de veldslag. Onze strijders stonden natuurlijk aan de kant van Gelre. Gesteund door kanonvuur en onder een pijlenregen werd tot driemaal toe heftig contact gemaakt met de vijand. Na de laatste clash lag al het vijandelijk voetvolk ter aarde. Dat vonden de vijandelijke boogschutters niet fijn en schoten al de onzen neer. Zij waanden zich al overwinnaar, maar ons geschut bulderde hen vervolgens van het slagveld. De overwinning was voor Gelre!
Om 20.00 uur was er nog een toernooi van ridders te voet. De animo voor deelname daaraan was niet erg groot, na zo een drukke, warme dag. Van de uiteindelijk zeven deelnemers kamen er vier van onze club. Twee daarvan nog volkomen onervaren, maar zij weerden zich kranig en oogsten daarmee veel lof van de ervaren deelnemers. De tweede en derde plaats waren voor LGL-leden. Het toernooi werd afgesloten met het door de organisatie beloofde Grauwertbiertje. Daarna volgden er meer en hadden we met de deelnemers nog een heel genoegelijke avond. Echt knights by knight.
Behalve het avondtoernooi verliep het programma voor de zondag op de zelfde wijze. Onze chique dame moest de ochtend wel even rustig starten, omdat ze op zaterdagavond te laat had ontdekt dat haar nieuwe glas tweemaal zoveel inhoud had als haar oude glas.....
Vanwege de hogere temperatuur zag niet iedereen het zitten om in gevechtsuitrusting aan de veldslag deel te nemen. Een deel van ons brak op zondagavond op, een deel op maandagochtend (door een vrijwilliger van het kasteel verwend met een zeer gewaardeerde kop verse koffie).
Een aantal zaken verdient bijzondere vermelding.
De LGL was met ongeveer 30 personen, vroeg middeleeuwse Vikingen en laat midddeleeuwse Gelrenaren, aanwezig.
Om voor die hele groep eten te verzorgen was een keukenchef aangewezen, ondersteund door een keukenploeg. Zij verzorgden broodmaaltijden bij ontbijt en avond en een warme maaltijd tussen de middag. Geheel historisch verantwoord! Anders dan Dagblad De Limburger suggereerde, zag het er prima en uitnodigend uit en het smaakte voortreffelijk. Op zichzelf beschouwd al een hele prestatie, maar wanneer men bedenkt dat rekening gehouden moest worden met diverse allergieën, veganisme, vegetarisme, en de hitte van de kookvuren is het duidelijk dat hier een topprestatie werd geleverd. De kookploeg kan niet genoeg geprezen worden!
Dit was het grootste kampement dat de LGL tot dusver heeft neergezet. Behalve de grote opkomst hebben wij bijna alle tenten opgezet die de vereniging en haar leden rijk is. Dat is inclusief een smidse, waar de smid de vuren hoog deed oplaaien.
Op zondag kregen wij nog De Ridders van Gelre met hun camera/geluidsman te gast.
Deze heren maken voor omroep Gelderland programma’s over de geschiedenis van Gelderland. Die geschiedenis begint in Wassenberg en het huidige Midden Limburg, met als meest zuidelijk kasteel: Montfort. De heren maakten opnames en interviews voor hun nieuwe programma Het Verhaal van Gelderland, dat in het najaar wordt uitgezonden (komt ook op youtube). En maakten en passant nog een kort life verslag voor hun facebookpagina.
Tot slot is vermeldens waard dat wij veel lof toegezwaaid kregen voor onze presentatie en onze zwaardtechniek. Niet alleen kwam die van bezoekers, maar ook van andere re-enactors. Dat maakte ons natuurlijk heel blij. Het bevestigt dat wij van ons prille begin in 2015 tot nu, met vallen en opstaan natuurlijk, toch al een flinke weg hebben afgelegd. Geen reden om op onze lauweren te gaan rusten. Eerder een aanmoediging om de koers vast te houden: laagdrempelig voor nieuwe leden en met warme hulpvaardige steun om steeds authentieker te worden. Dank dus voor alle positieve feed back, wij zijn daar erg blij mee en trots op.