1 mei 2022

1 mei 2022 de dag van de arbeid. Ook de eerste dag van het seizoen waarop de leden van de LGL weer buiten op het noordertalud van kasteel Montfort tent en luifel opzetten en publiek ook weer welkom was op het kasteel.
Er viel heel wat te tonen. In de eerste plaats handgemaakte kleding: een roodbruine jas van onze schrijnwerker en een Gelrese geel/blauwe jas gemaakt door onze zeer getalenteerde ‘kleermaakster’, een groene doublet (jasje) door de jager zelf gemaakt en een groene tuniek door de schrijver zelf gemaakt. In de tweede plaats had de schrijnwerker een hagelnieuwe werkbank bij zich en liet de schrijver voor het eerst zijn schrijfkist publiekelijk uit.
De schrijnwerker zette al ras de beitel in het hout en de schrijver de ganzenveer op het papier. Hiermee waren onze late middeleeuwers aen den arbeid, en wel onder toezicht van een adelijk heer voor wie 'adel arbeidt' al meer dan genoeg inspanning was.
 
Onze vroeg-middeleeuwse Vikingen betoonden zich ook niet onbetuigd. Zij begonnen met praktijkonderwijs hoe met vuursteen en vuurslag een vuur aan te steken. Dat liep van licht teleurgestelde vezuchtingen tot jubelkreten, toen het vuur daadwerkelijk ontvlamde. Verder hielden zij zich onledig met het ontbasten van palen. Hieraan werd met verve meegedaan door een gast die een dagje met ons meedeed om te zien of deze hobby wat voor hem was (daar ziet het wel naar uit). Daarnaast werd nog noest gewerkt met naald en draad aan een nieuwe jurk.
 
Hoewel het aanvankelijk niet heel erg warm was, bleef het wel droog. Aan het einde van de dag brak dan toch de zon door en bood enige warmte. Die werd direct benut door onze ‘ambachtsman in ruste’ om aan het laatste deel van zijn functie uitvoering te geven.
Hoewel het publiek zich niet in drommen op ons stortte, hadden wij toch een gestage stroom bezoekers die ons wist te vinden. Een uitnodiging tot het stellen van vragen was niet aan dovemans oren gedaan en zo konden wij een hoop kennis overdragen aan belangstellenden.
 
Vermeldenswaard is nog dat wij die dag niet de enigen ‘in kostuum’ op het kasteel waren. Een keur van schutterijkoningen en -koninginnen trok nog aan ons voorbij. Kennelijk voor statiefoto’s elders op het kasteel. Eén koningspaar wilde graag nog met een paar van ons op de prent. Dat moet een fraai plaatje geworden zijn!
Al met al een goed begin van het seizoen. Wij zien alweer uit naar onze volgende bijeenkomst. Dat zal weer zij in Montfort zijn op maandag 6 juni, de Dag van het Kasteel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 april 2022

De eerste zondag van april 2022 was onze laatste kelderbijeenkomst, zonder publiek. Mooie gelegenheid voor onze algemene ledenvergadering, gevolgd door de lunch, met een sipje clareit (op middeleeuwse wijze gekruide wijn). We waren met maar liefst 18 leden bijeen.
 
Na de lunch barstte er een enorme bedrijvigheid los. Jassen moesten worden gepast of geshowd, nieuwe fraaie tafels werden getoond, middeleeuws domino werd gespeeld (om punten, niet om munten), er werd een boogbaan opgezet en gebruikt en de jongens met zwaarden meenden dat die, tezamen met helmen en maliënkolders, uitgelaten moesten worden.
 
Met de grote opkomst was het een mooie gelegenheid om een groepsfoto te maken. En een foto van alleen de Vikingen van Ascloha en eentje van Die Luyden van het Gelres Overkwartier.
Een welbestede zondag dus.
 
 
 
 
 
 

6 maart 2022

Onze eerste bijeenkomst op kasteel Montfort sinds de lockdown had een beetje een koude start. Door een misverstand was er geen sleutel om het kasteel binnen te komen. Gelukkig werden wij gespot door een vrijwilliger van het kasteel die regelde dat wij toch binnen konden komen. Veel dank daarvoor.
 
Eenmaal geïnstalleerd in de kelder las een onzer een vrolijk verhaal voor uit Chaucer's Canterbury Tales. Dit tot luim van het gezelschap.
Vanwege onze late start was het daarop lunchtijd. Reenactment bestaat ook uit experimenteren en proberen. In dat kader verscheen er een fles clareit op tafel. Dat is wijn, op middeleeuwse wijze gekruid. Na de eerste voorzichtige sipjes, was al rap het oordeel dat dit wel èrg lekker is. Experiment geslaagd en voor herhaling vatbaar.
 
Verder werd als vanouds weer een hoop informatie gewisseld. Ditmaal vooral over het schrijven met ganzeveer en galnoteninkt en -natuurlijk- over het maken van kleding.
De middag mochten wij nog een paar gasten ontvangen, die langs kwamen om meer over de vereniging te weten te komen met het oog op eventueel lidmaatschap. De beide aanwezige zwaardvechters hebben nog een klein uurtje geoefend met zwaard en beukelaar.
Kortom het was weer 'als vanouds'. Laten we hopen dat het zo kan blijven, al vereist de eerlijkheid dat drie leden vlak van tevoren moesten afmelden ivm positieve zeltesten.

7 november 2021

Afgelopen weekend hadden we weer onze eerste ‘kelder bijeenkomst’ van het seizoen.
Nadat ieders qr-code gescand was hebben we in de kelders van Kasteel Montfort een mooie bijeenkomst gehad waar weer veel kennis werd uitgewisseld, nieuwe ideeën werden gelanceerd en het nodige aan het maken en herstellen van kleding werd gedaan.
Daarnaast werd door Rosanna Heuts Ree Vetgrønster een kleine workshop gegeven hoe op middeleeuwse wijze ei-temperaverf wordt gemaakt. Dit was voor de gelukkige deelnemers een bijzondere ervaring. Ze hebben natuurlijk ook nog een paar schetsjes gemaakt om te zien hoe de verf werkt.
Ook was er nog de nodige competitie op het speelbord waarbij de krachten gemeten werden tussen Vikingen en Luyden.
Buiten werd er nog geoefend met zwaard en beukelaar.


Al met al weer en mooie bijeenkomst. Laten we hopen dat we dit de komende periode mogen blijven doen…
Blijf gezond allemaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgebreide septemberbijeenkomst 2021

 
Na een lange periode van nagenoeg geen “live” bijeenkomsten evenementen mochten we het eerste weekend van september een 2 daagse bijeenkomst houden. We hebben samen met enkele gasten een Viking kampement (Vikingen van Ascloha) en een vroeg 15de eeuws kampement (Die Luyden van het Gelres Overkwartier) opgezet in de wei naast het kasteel (met dank aan Sjaak).
Op vrijdag werd begonnen met de opbouw van de twee kampen en het bepalen waar de boogbaan opgezet kon worden. Dit was tevens de plaats waar de strijders hun demo’s konden geven. Het kampement opbouwen moest natuurlijk wel gedaan worden met inachtneming van de geldende Corona maatregelen. Dit resulteerde in ruim opgezette kampen. Tegen de avond stonden de beide kampementen in volle glorie. Het Viking kamp was zelf voorzien van een afscheiding met poort! Nieuw waren de borden die vertelde welk kampement bezocht werd. De avond werd gebruikt om onder het genot van een drankje bij te praten met elkaar en onze gasten.
 
Zaterdag werd gestart met de ochtend bijeenkomst om de dag door te spreken en planning voor de demo’s te maken. De activiteiten in het kampement waren divers; er werd gekookt, pijlen gemaakt, leer bewerkt, hout bewerkt, kleding hersteld enz. Bezoekers werden bijgepraat over deze activiteiten. Naast deze gebruikelijke activiteiten waren er de vernieuwde demo’s van de strijders en (kruisboog)schutters. Ook was er sprake van een mogelijk ritueel offer bij de Vikingen van een verdwaalde tijdreiziger. Een van de hoogte punten was wel het bezoek van de Hertog van Gelre en zijn schildknaap, of was het een heraut (gezien de Bourgondische livery). De hertog demonstreerde ook nog zijn vaardigheden met het zwaard te paard, door een appel doormidden te hakken die op de helm van een dappere vrijwilliger stond. De avond werd gevuld met spel, drank, verhalen en wat niet al meer zij.
 
Zondag ochtend werd opgeluisterd met gregoriaans gezang uit een magisch kastje. Bij gebrek aan een geestelijke die voor ons zielenheil kon zorgen was dat het best haalbare (in elk geval voor de Luyden van Gelre). Verder was de dag een herhaling van zetten van de zaterdag, helaas was de hertog van Gelre niet meer in de gelegenheid ons te bezoeken.
Het weekend is werkelijk voorbij gevlogen alle deelnemers waren het er roerend over eens dat het een geweldig weekend was geweest na al deze maanden van rust. We hopen het komende seizoen 2022 weer meer evenementen te kunnen bezoeken. Daarnaast zien we jullie natuurlijk graag op onze maandelijkse bijeenkomsten elke eerste zondag van de maand bij Kasteel Montfort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Op de facebookpagina staat een uitgebreid fotoalbum