7 november 2021

Afgelopen weekend hadden we weer onze eerste ‘kelder bijeenkomst’ van het seizoen.
Nadat ieders qr-code gescand was hebben we in de kelders van Kasteel Montfort een mooie bijeenkomst gehad waar weer veel kennis werd uitgewisseld, nieuwe ideeën werden gelanceerd en het nodige aan het maken en herstellen van kleding werd gedaan.
Daarnaast werd door Rosanna Heuts Ree Vetgrønster een kleine workshop gegeven hoe op middeleeuwse wijze ei-temperaverf wordt gemaakt. Dit was voor de gelukkige deelnemers een bijzondere ervaring. Ze hebben natuurlijk ook nog een paar schetsjes gemaakt om te zien hoe de verf werkt.
Ook was er nog de nodige competitie op het speelbord waarbij de krachten gemeten werden tussen Vikingen en Luyden.
Buiten werd er nog geoefend met zwaard en beukelaar.


Al met al weer en mooie bijeenkomst. Laten we hopen dat we dit de komende periode mogen blijven doen…
Blijf gezond allemaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitgebreide septemberbijeenkomst 2021

 
Na een lange periode van nagenoeg geen “live” bijeenkomsten evenementen mochten we het eerste weekend van september een 2 daagse bijeenkomst houden. We hebben samen met enkele gasten een Viking kampement (Vikingen van Ascloha) en een vroeg 15de eeuws kampement (Die Luyden van het Gelres Overkwartier) opgezet in de wei naast het kasteel (met dank aan Sjaak).
Op vrijdag werd begonnen met de opbouw van de twee kampen en het bepalen waar de boogbaan opgezet kon worden. Dit was tevens de plaats waar de strijders hun demo’s konden geven. Het kampement opbouwen moest natuurlijk wel gedaan worden met inachtneming van de geldende Corona maatregelen. Dit resulteerde in ruim opgezette kampen. Tegen de avond stonden de beide kampementen in volle glorie. Het Viking kamp was zelf voorzien van een afscheiding met poort! Nieuw waren de borden die vertelde welk kampement bezocht werd. De avond werd gebruikt om onder het genot van een drankje bij te praten met elkaar en onze gasten.
 
Zaterdag werd gestart met de ochtend bijeenkomst om de dag door te spreken en planning voor de demo’s te maken. De activiteiten in het kampement waren divers; er werd gekookt, pijlen gemaakt, leer bewerkt, hout bewerkt, kleding hersteld enz. Bezoekers werden bijgepraat over deze activiteiten. Naast deze gebruikelijke activiteiten waren er de vernieuwde demo’s van de strijders en (kruisboog)schutters. Ook was er sprake van een mogelijk ritueel offer bij de Vikingen van een verdwaalde tijdreiziger. Een van de hoogte punten was wel het bezoek van de Hertog van Gelre en zijn schildknaap, of was het een heraut (gezien de Bourgondische livery). De hertog demonstreerde ook nog zijn vaardigheden met het zwaard te paard, door een appel doormidden te hakken die op de helm van een dappere vrijwilliger stond. De avond werd gevuld met spel, drank, verhalen en wat niet al meer zij.
 
Zondag ochtend werd opgeluisterd met gregoriaans gezang uit een magisch kastje. Bij gebrek aan een geestelijke die voor ons zielenheil kon zorgen was dat het best haalbare (in elk geval voor de Luyden van Gelre). Verder was de dag een herhaling van zetten van de zaterdag, helaas was de hertog van Gelre niet meer in de gelegenheid ons te bezoeken.
Het weekend is werkelijk voorbij gevlogen alle deelnemers waren het er roerend over eens dat het een geweldig weekend was geweest na al deze maanden van rust. We hopen het komende seizoen 2022 weer meer evenementen te kunnen bezoeken. Daarnaast zien we jullie natuurlijk graag op onze maandelijkse bijeenkomsten elke eerste zondag van de maand bij Kasteel Montfort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Op de facebookpagina staat een uitgebreid fotoalbum

Middeleeuws weekend op het kasteel Montfort

4 en 5 september 2021

Komend weekend komen we weer bij elkaar op het vertrouwde kasteel. Dit keer een uitgebreide bijeenkomst over 2 dagen met ook gasten die ons helpen om het hele plaatje te tonen. We bouwen een laat middeleeuws- en een viking-kamp.

De strijders onder ons gaan beide dagen rond 13:30 de strijd aan, en laten zowel ridder vechtkunst als boogschietkunst zien, waaronder ook hoe goed het harnas werkt als beveiliging tegen de wapens van toen. Intussen gaat in de kampen het leven verder met leerbewerking, pottenbakken en andere dagelijkse zaken.

 

Bezoek aan Beauty & Fashion 2021 bij het preHistorisch Dorp

19 juni 2021

Twee van onze leden zijn naar het preHistorisch Dorp in Eindhoven geweest. In hun 15e eeuwse kleding, daar troffen zij ook Rudy Zijlstra druk aan het fotograferen. Zijn foto’s van de twee LGL-dames zijn weer stralend.
Ze hebben een heerlijke dag gehad met hun tweeën, veel gezien en uiteraard ook met veel mensen gesproken uit veel en bijzondere periodes. Mooie verhalen, veel geleerd, en ook zelf hebben ze veel verteld over onze periode en natuurlijk Levende Geschiedenis Limburg.
Ook konden ze het niet laten om ook even flink te shoppen: een paar mooie boeken en prachtige sluier stof van 100% wol.
Samen met Rudy lekker gegeten en gebabbeld daarna foto’s gemaakt en zijn zij allen huiswaarts gegaan. Aan alles komt een einde ook aan deze schitterende dag.

Meer foto's op vind je op de facebook van de fotograaf.

Update lockdown bezigheden

2 mei 2021


Even een update over de lockdown-invullingen, want de afgelopen anderhalve maand hebben de leden van de LGL nog steeds niet stilgezeten. Onze kasteelvrouwe had behoefte aan een nieuw hoofddeksel. Dat moest natuurlijk wel ‘op stand’ zijn. Na nauwkeurige bestudering van een schilderij kwam een hoofdtooi tot stand, die de kwaliteit heeft van een museum replica! Voorzien van parels en echt gouddraad.
Onze Vikingen lieten zich ook niet onbetuigd. Er werden twee tassen gemaakt. Nou en? Nou die werden volledig zelf gemaakt, compleet met de houten hengsels, naar een historisch voorbeeld. De ene werd nog voorzien van borduurwerk, de ander is gemaakt van zelfgewoven wol. Verder kwam nog een Viking kap(roen) tot stand en wordt er alweer gewerkt aan een mutsje. Ook weer naar historisch voorbeeld.
Op het wat eenvoudiger vlak is één van de leden er eens goed voor gaan zitten om het aantal boogpijlen van de vereniging aan te vullen. In de loop van de tijd waren er toch wat gesneuveld. Een ander heeft zich gestort op het maken van een voorraad stompe kruisboogpijlen om de ‘vijand’ mee te kunnen beschieten, wanneer we straks weer veldslagen mogen houden (bij Middeleeuws Montfort wellicht?). Verder heeft een kruisboogschutter goede dekking nodig. Daarom werd ook gestart met het maken van een pavise. Dat is een groot schild, waarachter de kruisboog schutter veilig is, wanneer hij zijn boog spant en laadt.
En verder? Verder zijn wij druk aan het popelen om weer middeleeuws bij elkaar te komen en al onze mooie producten werkelijk te gebruiken.
Blijf gezond allemaal. Háál die prik, zodat we snel weer samen kunnen komen.